Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Bemutatkozás

Balassagyarmat Nógrád Megye északi részén helyezkedik el, hegyes- dombos természeti környezetben az Ipoly folyó partján, a Szlovák- Magyar határ mentén. A gyönyörű természeti környezet sok lehetőséget nyújt gyermekeink számára, hogy minden évszakban gazdag tapasztalatgyűjtő programokat, kirándulásokat, sétákat szervezhessünk részükre. Balassagyarmat Város Képviselő testülete 2005-től Központi Óvodát alapított. Székhelyintézményként a Deák Ferenc út 19. szám alatt működő Óvodát jelölte ki. Így Balassagyarmaton 1 Központi Óvoda alakult, melyhez 4 tagóvoda tartozott. Az Ipolyszögi Tagóvodával 2006-tól intézményi társulásban látta el az óvoda nevelési feladatait. A társulásunk 2007-től bővült a Patvarci Tagóvodával.

Jelenleg a Központi Óvodához hat Tagóvoda tartozik. Az intézmény alapítója és felügyeleti szerve Balassagyarmat Város Önkormányzata.
Az óvodák sajátosságai megjelennek a nevelési értékekben, a speciális feladatokban és a tevékenységi tartalmak között is. Ezáltal a tagóvodák megtarthatják egyediségüket és nevelési elképzeléseiket. Különös gondot fordítunk, hagyományaink ápolására, környezetünk védelmére, fenntarthatóságára a természeti értékeink megismerésére, megóvására.

Knyazoviczkiné Rutai Gabriella
óvodavezető

Balassagyarmati Központi Óvoda

A mi óvodánk, amely a székhelyintézmény is, néphagyományőrző óvoda, melynek mottója a következő:

„Ne veszítsünk el semmit a múltunkból, mert csak is a múlttal alkothatjuk a jövendőt” (Anatole France)


Balassagyarmat belvárosában két épületrészben, 130 fő férőhelyen ebben a nevelési évben 4 homogén és részben osztott csoportokban családias légkörben fogadjuk a gyermekeket.

Nagy és jól felszerelt udvarunk és műfüves pályánk biztosítja a szabad levegőn való tartózkodást.


Óvodánk sajátossága a palóc néphagyományőrző tevékenység, a Palóc nép kultúrájának, a helyi palóc mesevilágnak megismertetése, átörökítése a gyermekek részére. Az éves nevelő-oktató munka tervezésekor figyelembe vesszük a hagyományos népi ünnepeket, játékokat, meséket, dalokat, szokásokat, elődeink környezettudatos, újrahasznosító gondolkodásmódját.

A gyermekek óvodai életét, tevékenységeiket és ismeretszerzésüket a játékra alapozva szervezzük meg a folyamatos napirend keretein belül.
Nagy hangsúlyt fektetünk a közvetlen tapasztalatszerzésre, az eltérő egyéni szükségletek fejlesztésre és az óvoda-iskola átmenet megkönnyítésére. Tartalmas, érdekes programjainkat nem csak gyermekeinknek, de családtagjaiknak is szervezzük. A közösen megélt élmények erősítik kapcsolatainkat.


Zöld Óvoda és Madárbarát óvoda révén a környezettudatos szemlélet formálására törekszünk, hogy gyermekeink szeressék, óvják, védjék természeti kincseinket.

Bobák Kálmánné
óvodavezető helyettes

Óvodánk sajátosságai

3

Néphagyományőrző óvoda

unnamed

Örökös Zöld Óvoda

Óvodánk elnyerte az "Örökös Zöld Óvoda" címet
158595850_717532418917081_3963481115119219710_n

Madárbarát óvoda